INSTRUCTIUNI PENTRU INGRIJIREA TATUAJELOR

INSTRUCTIUNI PENTRU INGRIJIREA TATUAJELOR

Dupa terminarea executiei tatuajului- pastrati folia de plastic pentru protectia tatuajului 3 ore.

Cu mainile proaspat spalate,indepartati folia si spalati usor cu mana tatuajul cu apa calduta si sapun antibacterian(ex.protex)pentru indepartarea in totalitate a unguentului si a scurgerilor aparute.
Nu folositi apa fierbinte pentru ca tatuajul va sangera din nou,iar apa rece nu va curata bine.Uscati tatuajul prin tamponare cu un servetel curat(fara parfum ,creme,etc)circa 3 minute.Ungeti tatuajul cu A & D Tattoo Ointment in strat subtire,cat sa luceasca pielea.Procesul de vindecare are 2 parti :
- Prima perioada,de 7 zile in care se formeaza un strat protector de celule noi la suprafata pielii si se elimina excesul de pigment ramas superficial in piele.
- In aceasta perioada evitati apa: baia in cada,piscina,lac,strand,mare.
- Pentru intretinerea tatuajului si o vindecare corecta,aplicati peste tatuaj un strat subtire de A & D Tattoo Ointment de 6-7 ori pe zi, sau cand simtiti ca pielea nu mai este elastica(avand mainile proaspat spalate).
- Nu aplicati lotuiune in exces pentru ca impiedicati respiratia pielii si nu se vindeca bine.
- Nu lasati tatuajul uscat, deoarece coaja se poate rupe si veti sangera,eliminand astfel culoarea din piele.
- Nu rupeti "cojile"si nu va scarpinati peste tatuaj .
- Adoua perioada-incepe dupa caderea completa a excesului de culoare("coaja").
- Veti avea o piele subtire usor sticloasa,iar culorile vor parea sterse.
- In aceasta perioada de aproximativ 20-25 zile,ungeti tatuajul cu o crema grasa cu vitamine (crema de noapte ex.:Nivea)de3 ori pe zi.Trebuie ferit de lumina solara(este interzis solarul sau orice alta sursa de ultraviolete cca 40 zile).Tatuajele sunt afectate de razele ultraviolete,care provoaca decolorarea acestora-prin urmare este recomandata o crema protectoare(50+) cand expuneti tatuajul la soare,solar,etc.

INSTRUCTIUNI PENTRU INGRIJIREA PIERCINGULUI

 Piercing pentru ureche,nas si spranceanaFolositi o solutie de Benzalconiu sau sapun antibacterian(ex.protex)lichid.Intotdeauna spalati-va pe maini inainte de a incepe curatirea.Nu atingeti niciodata un piercing nevindecat cu mainile nespalate.Imbibati un tampon de vata curat cu solutie de Benzalconiu si indepartati cu grija orice fel de secretii uscate de pe bijuterie si din zona ce inconjoara piercingul.Cu mainile curate,folosind o cantitate redusa de sapun antibacterian,sapuniti cu grija bijuteria si zona inconjuratoare.Clatiti bine.Folosind un tampon curat aplicati o cantitate de solutie de Benzalconiu asupra piercingului,apoi miscati cu grija bijuteria inainte si inapoi.De aceasta data nu este necesar sa mai clatiti.Pentru a usca tamponati usor cu un servetel cosmetic curat de unica folosinta.

Piercing pentru limba si buzaClatiti-va frecvent gura cu apa de gura antiseptica.In primele 6 saptamani trebuie sa va clatiti de fiecare data dupa ce mancati beti fumati.La inceput,pana la acomodare,piercingul efectuat in limba sau in buza poate duce la o usoara umflare a zonei respectiva,asa ca nu este de dorit sa consumati alimente si bauturi foarte fierbinti. Lasati-le sa se raceasca un pic.Caldura intensifica circulatia sangelui in acea zona,ceea ce duce la umflarea zonei respectiva.

Piercing in buricTrebuie curatat de 2 ori pe zi toata perioada necesara.Spalati-va intotdeauna pe maini inainte de a efectua curatirea.Nu atingeti niciodata piercingul nevindecat cu mainile nespalate.Indepartati toate secretiile uscate de pe bijuterie si din jurul rani inmuind zona cu apa calduta si tamponand cu un tampon de vata curat si umed.Curatati cu grija piercingul folosind sapun antibacterian.Sapuniti usor timp de 1 min.,apoi rotiti bijuteria si in final clatiti foarte bine.Uscati interiorul piercingului din buric cu un tampon uscat de vata.

ISTORIA TATUAJELOR

Tatuajele sunt prezente de mai mult timp decît ai putea crede. Nu sunt de pe vremea cînd trupele rock abia apareau si au avut multe semnificatii de-a lungul istoriei. Să facem o scurtă prezentare a acestor tatuaje şi modului în care au fost ele create.

Mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că egiptenii şi nubienii au fost cei care au folosit primii arta tatuajelor. Dar în 1991 s-a descoperit o mumie care se numea Omul gheţurilor şi care data de prin anul 3300 înaintea erei noastre. Această mumie avea mai multe seturi de tatuaje, incluzînd o linie de la genunchi pînă la glezna şi înapoi. Se crede că menirea acelor tatuaje avea legătură cu vindecarea organismului.

În timpul civilizaţiei egiptene, cea mai avansată în acea epoca, tatuajele s-au răspîndit pe întreg globul. Dinastiile celor care au construit piramidele aveau relaţii cu multe alte culturi importante: grecii, perşii, arabii etc. Arta tatuajelor s-a răspîndit pînă în Asia de sud-est prin anul 2200 înaintea erei noastre. Această artă a ajuns apoi şi la restul populaţiilor.

Cam în aceeaşi perioadă, japonezii au devenit interesaţi de tatuaje, însa doar pentru aspectele decorative ale acestora. Artiştii japonezi au devenit unii dintre cei mai mari buni in acest domeniu. Felul în care ei foloseau culorile, perspectiva şi imaginaţia lor a dat acestei practici un nou înţeles. În primul mileniu al erei noastre, japonezii au adoptat practicile şi formele tatuajelor folosite de chinezi.

În peninsula Balcanică, tracii aveau o altă întrebuinţare pentru tatuaje. Conform lui Herodot, ei o foloseau pentru a-şi demonstra statutul în societate.

Deşi europenii ştiau de existenţa tatuajelor, aceştia au descoperit această arta abia după epoca renascentistă. A fost întalnirea cu amerindienii din America de Nord care a adus această modă şi în Europa.

Exploratorul englez James Cook le-a adus moda tatuajelor din Polinezia şi în Europa din explorările sale în Pacific. În acea perioadă corpurile marcate cu astfel de semne aveau semnificaţia ca respectivele persoane reprezentau bunuri care puteau fi folosite si vîndute ca orice alt produs.


De ce se tatuau?

Majoritatea tribuilor le foloseau ca un ornament. Cu toate acestea un număr de civilizaţii aveau alte aplicaţii pentru tatuaje. Goţii, un trib de barbari germanici faimoşi pentru atacurile lor împotriva imperiului Roman, foloseau tatuajele pentru a-şi marca sclavii. Aşa faceau şi cetăţenii Romei.

În Tahiti, tatuajele reprezentau istoria persoanei pe care le purta. Cînd deveneau adulţi, băieţii primeau un tatuaj pentru a marca acest eveniment. Bărbaţii erau însemnaţi cu un alt model atunci cînd se casatoareau. Cînd Imperiul otoman a ajuns în Bosnia, toţi soldaţii erau marcaţi de autorităţi pentru a îi putea recunoaste în caz ca doreau să plece.

Mai tîrziu, tatuajele au devenit un fel de suveniruri pentru marinari. Atunci cînd ajungea pe o insula exotică, fiecare om îşi făcea cîte un însemn pentru a simboliza locul în care au ajuns în aventurile lor pe mare. De exemplu, un dragon însemnă că acel marinar a ajuns în China. La început marinarii îşi foloseau timpul liber pentru a deprinde acest tip de artă şi cînd se retrăgeau practicau această meserie în ţările lor natale. Atunci au fost înfiinţate primele saloane de tatuaj. Ca o superstiţie oamenii amestecau în cerneala şi praf de puşc deoarece se considera că prelungea viaţa purtătorilor.

Prin ce metode se realizau tatuajele de-a lungul timpului?

Nativii americani foloseau nişte cuţitaşe care erau îmbibate în cerneală. În California unii puneau culori în aceste taieturi. Inuiţii faceau găuri cu un ac şi dupa aceea introduceau un fel de sforicică pe sub locurile unde erau împusăturile.

În Noua Zeelandă, tribul Maori îşi considerau corpul o bucată de lemn şi foloseau tot felul de cuţitaşe pentru a-şi forma bine cunoscutele semne. Cu un cuţit din os, ei ciopleau în piele trăsăturile pe care doreau să le imprime, mai ales pe faţă şi pe fese şi dupa aceea aduceau culoriile pe care le turnau în acele răni. Datorită trocului care se desfăşura cu europenii ei au putut folosi şi cuţite din metal pentru a face desene şi mai complicate.

În 1891, un american pe nume Samuel O'Reilly a patentat faimoasă maşină de facut tatuaje. Ele îmbunătăţise un sistem te tipografie pe care îl reprodusese în miniatură. Acest sistem avea un ac care vibra foarte repede. Acul penetra rapid pielea astfel încît culoarea ajungea în locul dorit pentru a produce linii curate si fără greşeli.

De ce sunt purtate?

În societatea de astăzi o mulţime de persoane le poartă - avocaţi, atleţi, soldaţi, mecanici - nu există limite profesionale pentru oamenii care iubesc tatuajele. Astăzi tatuajele sunt mai mult o modă decît o metodă de a-ţi impune anumite trăsături de personalitate. Şi este normal ca oamenii să dorească să afle cum au aparut tatuajele.

Care este interesul publicului?

Samuel O'Reilly a fost primul artist de tatuaje contemporan. El si-a amplasat magazinul într-o piaţă din New York şi a fost foarte popular la vremea sa. Tatuajele erau o modă şi atunci pînă la crahul financiar din 1929. Ele au revenit la modă începînd cu al doilea război mondial, odată cu întroducerea unor noi tipuri de tatuaje cum ar fi personajele din desene animate. Tatuajele au facut un pas si mai în faţă în anii '70 şi '80 cînd celebrităţile au început să şi le afişeze (sau mai bine zis - să şi le expună ostentativ) în mod public.

În ultimul deceniu, tatuajele nu numai că au devenit populare, ci omniprezente. Dupa 5000 de ani de tradiţie, nu există nimic care să indice că moda tatuajelor va disparea vreodată.

DESPRE TATUAJE

Doare ?
Da ! Intotdeauna doare cand faceti un tatuaj. Pana la urma, culoarea este introdusa in piele cu ajutorul acelor, dar, niciodata nu doare atat de mult incat sa nu puteti suporta durerea. Este foarte greu de explicat cat de mult doare, deoarece difera de la individ la individ si in functie de locul in care este facut. Cu cat sunteti mai relaxati si mai rabdatori cu atat procesul va fi mai usor de suportat. Tatuajul se face fara anestezie si fara consum de bauturi alcoolice.
Cum anume este facut un tatuaj ?
Tatuajele sunt aplicate cu ajutorul unei masini de tatuat, care in mare a ramas aceeiasi cu cea proiectata initial in 1896. Imbunatatiri au fost facute la calitatea echipamentului, insa procesul este acelasi. Masina face ca prima oara un ac sau o combinatie de ace sa descrie o linie, iar apoi sa aplice culoarea. Pigmentul este introdus in celulele pileii de sub epiderma si noua piele creste peste, formand un strat protector pentru tatuaj.
Cat timp dureaza sa faci un tatuaj ?
Timpul de executie al uni tatuaj depinde de complexitatea si marimea modelului. Un alt factor este locul unde este facut tatuajul, anumite zone ale corpului cum ar fi bratele ia mai putin timp deoarece persoana care va face tatuajul poate prinde bine zona si poate intinde pielea usor deasemenea, asta fiind esential in aplicarea unui bun tatuaj. Zone intinse cum este stomacul ia mai mult timp deoarece pielea acolo este mai greu de intins.
Unde doare cel mai rau ?
Cel mai rau doare in zonele in care sunteti mai sensibili(ex:coaste), iar asta difera de la individ la individ. Niciodata sa nu alegeti un tatuaj in functie de unde doare mai rau. Durerea este limitata oriunde ati alege sa faceti tatuajul. Pana la urma este mai important sa faceti tatuajul acolo unde va doriti, unde va simtiti cel mai bine cu el, pentru ca va ramane acolo tot restul vietii.
Cat de sigur este un tatuaj ?
Este sigur un tatuaj atata timp cat artistul tatuator respecta normele de igiena si foloseste ace noi,manere noi,creme,manusi, pigmenti organici testati dermatologic care se arunca dupa fiecare folosinta. Pielea nu este afecatata de tatuaj, unde acul a penetrat in piele se va forma o crusta care mai tarziu va cadea. Odata ce tatuajul va fi vindecat ( de obicei procesul dureaza cam o saptamna, insa depinde de abilitatea de vindecare a fiecaruia), tatuajul va fi protejat de noul strat de piele care va creste peste, iar
astfel va deveni o parte din voi pentru tot restul vietii. Reactii alergice la pigmentii tatuajului, nu s-au intampinat prea multe insa daca sunteti hipoalergici ar trebui sa faceti inainte de tatuaj, un test, in urma caruia veti putea decide.
Ce se va intampla cand voi imbatrani ?
Tatuajele voi fi cu voi tot restul vietii. Daca sunt facute bine pe corp, nu se vor schimba mult. Sigur, cu timpul vor arata mai batrane, insa si voi de altfel. Trebuie acceptata imbatranirea ! Culorile nu se vor schimba mult, liniile se vor ingrosa putin, iar linii apropiate vor avea tendinta sa se uneasca (de aceea de obicei se evita detaliile la tatuajele mici) De ce arata tatuajul meu ca si cum s-ar jupui ?
Tatuajele intotdeauna se vor jupui ca arsurile de soare, in primele zile. Va fi tus in pielea care se va jupui, dar asta e perfect normal. Nu jupuiti pielea, lasati-o sa faca ce trebuie singura.
Se pot acoperi tatuajele vechi ?Da se pot acoperi tatuajele vechi sau nedorite cu unele noi. Insa tineti minte ca aceasta acoperire este foarte limitata deoarece nu se pot pune culori mai deschise peste cele mai inchise fara ca tatuajul cel vechi sa se vada. Tatuajul nou va fi intotdeauna mai mare si mult mai inchis la culoare decat cel vechi pentru a-l acoperi in intregime.
Pe zona pe care a fost facut tatuajul va mai creste par ?
Un tatuaj nu va opri cresterea parului.

PIERCING-SCURT ISTORIC

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au simtit nevoia sa-si decoreze si sa-si schimbe infatisarea corpului in cele mai diferite feluri. Piercingul este una dintre cele mai vechi si mai interesante forme de modificare a aspectului corpului. Numai ca, in prezent, motivele pentru care se realizeaza acesta s-au schimbat, fiind vorba mai degraba despre o moda, decit despre o traditie culturala. Aceasta tehnica a fost adoptata si adaptata in diferite culturi din intreaga lume. Este dificil de stabilit unde si cind a luat nastere piercingul, pentru ca era o practica extrem de comuna in sinul multor civilizatii din antichitate.
Un scurt istoric
Piercingul a fost practicat de-a lungul secolelor in diferite culturi. Se estimeaza ca aceasta tehnica este veche de aproape 5.000 de ani. De obicei, piercingul era o forma de a reprezenta diferite calitati, precum bogatia, curajul si puterea.
De exemplu, romanii asociau bijuteriile purtate in ureche cu bogatia si luxul. Romanii care aveau piercing in urechi erau considerati bogati, iar cei care nu aveau erau considerati saraci. Soldatii romani isi faceau piercing la sfircuri ca semn al virilitatii. Faraonii egipteni isi faceau piercing in buric, ca ritual initiatic. Mayasii isi faceau piercing pe limba, ca ritual spiritual, in timp ce persoanele de ambele sexe ce apartineau casei regale Victoriene alegeau piercingul la sfircuri si in zona genitala.

Identificarea apartenentei la o anumita categorie sociala
Se stie de asemenea ca piercingul efectuat in nas isi are originea in Orientul Mijlociu, cu 4.000 de ani in urma, iar incepind de atunci popularitatea lui s-a raspindit in India, unde multe femei isi impodobeau nasurile cu bijuterii scumpe din aur. Tipurile de bijuterii pe care le purtau le diferentia ca rang si statut in cadrul societatii. Portul de bijuterii in diferitele parti ale corpului, in scopul identificarii apartenentei la o anumita categorie sociala, era o practica extrem de raspindita in antichitate. In Egiptul antic, faraonii si familiile regale erau singurele persoane carora li se permitea sa poarte bijuterii in buric, deoarece acestea reprezentau pozitia lor suprema pe care o ocupau in societate. Toti oamenii simpli care incalcau aceasta regula erau omoriti, cu exceptia cazului cind buricul lor era considerat perfect, fapt pentru care aveau sansa de a-si imbunatati situatia sociala.

Piercingul era practicat in toata lumea
Piercingul era practicat in toata lumea. Triburile din America de Sud si Africa isi faceau piercing in ureche si apoi largeau orificiul rezultat. Cu cit acesta era mai mare, cu atit rangul social era mai inalt. In triburile de bastinasi din America centrala se faceau diferite tipuri de piercing, ca parte a ritualului de trecere la maturitate. Printre acestea se numara si perforarea buzei de jos, care era mai apoi largita pentru a se introduce placute de lemn. Aztecii si mayasii isi decorau buzele cu labrete din aur. De asemenea, in templele antice, preotii si samanii azteci si mayasi cu rang inalt isi faceau piercing in limba ca ritual de comunicare cu zeii lor.

In timpurile stravechi, piercingul era folosit din cu totul alte motive decit este folosit in prezent. Si tehnica s-a schimbat considerabil. In acele vremuri oamenii foloseau bucati ascutite de lemn si os, in timp ce in prezent procedura se aseamana mult cu una de ordin medical, folosindu-se numai ace sterile si de unica folosinta, iar mediul in care se efectueaza este extrem de curat si in siguranta.
Istoria piercingului poate fi privita din multe unghiuri si are numeroase versiuni in toate culturile. Cultura moderna americana a dezvoltat popularitatea piercingului in ureche (mai ales pentru barbati) in timpul erei hippie la sfirsitul anilor '60 si a miscarii punk rock din anii '70. Piercingul continua sa cistige teren si azi, cind societatea devine din ce in ce mai receptiva la acest aspect.


SURSA:Internet